Glas soorten

Glassoorten

Er wordt geregeld gesproken over kristal of kristalglas. Volgens de Europese wetgeving mag glas pas kristal heten, als het voor minstens 10% uit lood bestaat. Deze wet kijkt niet naar de effectieve eigenschappen van het glas, maar alleen naar de samenstelling ervan. Ook al heeft een wijnglas alle eigenschappen die kristal ook heeft, het mag zonder lood geen kristal heten. Sommige merken hebben daarom een fantasienaam bedacht zoals ‘kristalglas’.

24% Lood Kristal

Indien het lood gehalte hoger is dan 24% spreekt men van Loodkristal. Door het toevoegen van lood is het glas zachter en beter te bewerken. Glasblazers hebben zo meer tijd om het kristal te vormen en het is ook beter te slijpen dan gewoon glas. (voorbeeld, Swarovski is gemaakt van 30% loodkristal, hier spreekt men dan weer over hoog loodkristal.) Nachtmann is een merk die uitsluitend 24% loodkristal glazen maakt. Je ziet dit terug in de uitmuntende kwaliteit, glans en afwerking. Kristal kun je herkennen aan de klank: als je er zachtjes tegenaan tikt geeft kristal een helder en zingend ‘ping’ geluid, waar gewoon glas niet verder komt dan een droge ‘pok’.

Loodvervanger

Veel merken gebruiken geen lood meer maar zoeken hier vervangende middelen voor, loodvervangers. Sommige presenteren het als kristalglas, anderen zijn juist trots op hun eigen glas soort en willen dit ook duidelijk aangeven dat het om een andere glas soort gaat. Spiegelau bijvoorbeeld is zo’n merk, hun hebben een eigen glas soort gemaakt wat ze ‘Platinum glass’ noemen. Dit glas heeft de eigenschappen van kristal, maar mag zeker geen kristal genoemd worden. Het voordeel van dit eigen ontwikkelde glas is dat deze vaatwasbestendig is en veel minder kwetsbaar voor breuk dan 24% loodkristal. Spiegelau wordt door vele top sommeliers omschreven als meest neutrale wijnglazen waarin de smaak en aroma’s van de wijn het best tot zijn recht komt.

Contact met Nieuwewijnglazen.nl

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over Nieuwewijnglazen.nl? Neem gerust contact met ons op. U kunt ons als volgt bereiken:

Nieuwewijnglazen.nl
Lelystraat 57b
3364 AH, Sliedrecht
info@nieuwewijnglazen.nl
Contactformulier

Kamer van Koophandel: 51005301
Ons BTW-nummer: NL074085086B01